Startsida

fredag 22 september 2017

Alzheimers sjukdom

Med söndergråtna ögon, dålig sömn och spänningshuvudvärk går livet vidare trots att jag har fått årets andra käftsmäll.
Den absolut finaste, snällaste, omtänksammaste och kärleksfulla människan i mitt liv - min älskade gubbe. Som har gjort stora framsteg i sin rehab. Han har bevisat att han kan göra så mycket fast han har nedsatt rörlighet. Kommer att få en tuff framtid och även jag, våra barn och omgivning kommer att tampas med en jobbig framtid. Det som han älskar mest på denna jord är hans ögonstenar i garaget. De kommer han bara kunna klappa lite på, putsa lite på och möjligen bara starta för att höra ljudet på dem. För framtiden vill något annat i hans liv - även om det troligen inte kommer märkas på en gång.
Det är proteinet betaamyloid som klumpar ihop sig och lagras mellan hjärnans nervceller. Inuti cellerna bildas fibriller, små "garnnystan" som förhindrar transporten av viktiga näringsämnen. Dessa sjukliga förändringar sprider sig och gradvis skadas en allt större del av hjärnan. Sjukdomsförloppet sträcker sig ofta över många år. 
Så nu ska han äta en tablett dagligen " för att bromsa" framfarten. Denna lilla tablett ska nu lindra symtomen, främst nu i det tidiga stadiet. Det är väldigt viktigt att skapa lugn och ro runt gubben nu eftersom stress förstärker symtomen.
Sjukdomen heter Alzheimer. 
Att känna att livet tar denna vändning känns tung.
Beskedet fick vi av överläkaren Lena Kilander, en underbar människa och dagen var den 20 september 2017. Så nu gäller det att ta vara på tiden på den absolut bästa sätt.
Ta vara på livet och varandra. LEV NU. Kram Marie

1 kommentar: