Startsida

söndag 1 maj 2016

Nedstämdhet


Det kan vara bra att prata med någon

När du känner dig nedstämd hjälper det ofta om du anförtror dig till någon som du litar på. Det kan vara någon i familjen eller en god vän. Ibland kan också samtal med en kurator eller psykolog vara till hjälp. Genom att tala med någon annan kan du sätta ord på dina känslor. Det kan göra det lättare att hitta lösningar på funderingar och problem.

Tid för vänner och för återhämtning

För att må bra är det viktigt att träffa vänner och göra saker du tycker om. Men du kan också behöva tid för att återhämta dig och tid att få vara för dig själv.

En promenad kan skingra tankarna

Det kan ofta hjälpa att du rör på dig, även om det kan kännas motigt. Att ta en promenad, eller motionera på något annat sätt, skingrar tankarna och gör också att du sover bättre. Det kan vara särskilt välgörande att gå ut när det är ljust, eftersom ljuset gör att du blir piggare.

Bra mat och sömn är viktigt

Det är lättare att klara av psykiska påfrestningar om du äter bra och sover tillräckligt.
Att använda alkohol, lugnande medel och droger hjälper inte mot nedstämdhet utan kan tvärtom förstärka de negativa känslorna. Risken finns också att du blir beroende.

Tillåt dig att vara nedstämd

När du vet att nedstämdhet kommer och går som en naturlig del av livet behöver du inte vara rädd för att släppa fram även negativa tankar och känslor. Att alltid trycka ner sådana känslor kan i stället skapa mer oro och ångest än det dämpar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar