Startsida

lördag 12 december 2015

Julrecept


Pepparkakscheesecake med vit choklad

12–14 bitar
Bottenca 50 g Digestivekex (kan bytas ut med pepparkakor)ca 200 g pepparkakor80 g smör, smält
Fyllning
200 g färskost, t ex philadelphia
3 äggulor

1 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

3 dl vispgrädde, vispad
150 g vit choklad, smält
3 äggvitor

Garnering½–1 apelsin, rivet skal några pepparkakor
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Krossa pepparkakorna till smulor och blanda dem med smöret. Tryck ut smuldegen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
2. Grädda bottnen mitt i ugnen i 7–9 min. Låt den kallna helt. (Gräddningen i ugnen kan uteslutas, men gör bottnen lite frasigare och att den håller ihop lite bättre).
3. Blanda färskost, äggulor, florsocker, vaniljsocker, grädde och choklad. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och rör försiktigt ner dem i smeten.
4. Bred ut smeten på smulbottnen. Riv apelsinskalet och strö det på ytan. Låt kakan stå i frysen i några timmar. Ta fram den ca 20 min före servering. Dekorera med pepparkakor.

      Gräddkola med frystorkade bär            Gräddkola med frystorkade bär

  • 1  vaniljstång
  • 3 dl  vispgrädde
  • 1,5 dl  ljus sirap
  • 2 dl  strösocker
  • 0,5 tsk  ättika
  •  frystorkade bär, till garnering

  1. Blanda vispgrädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Skrapa ur vaniljstången i blandningen och låt även stången koka med.
  2. Koka upp och låt koka på svag värme till 125 grader, det tar 25-30 minuter i en stor kastrull. Rör då och då.
  3. Häll upp kolasmeten i en liten bakpappersklädd form, ca 20x30 cm. Strössla på frystorkade bär. Låt svalna i rumstemperatur.
  4. Skär kolan i bitar med en rak och stadig kniv. Förvara i rumstemperatur inslaget individuellt i cellofanplast eller i en lufttät burk med bakplåtspapper mellan varje lager.


Mozartkulor på Ernst vis


                    Mozartkulor på Ernsts vis

  • 500 g  mandelmassa
  • 4 msk  konjak
  • 150 g  nougat
  • 150 g  mörk choklad
  • 100 g  vit choklad
  •  florsocker
  1. Bryt ner mandelmassa och tillsätt konjak och arbeta in spriten.
  2. Skär nougaten i kuber som är 1x1 cm.
  3. Smält den mörka chokladen över vattenbad eller i mikrovågsugn.
  4. Rulla samtidigt en kula av mandelmassan stor som en femkrona, tryck ner tummen och bilda en grop. Placera nougaten i gropen och rulla in i kulan. Använd florsocker som mjöl om mandelmassan kladdar.
  5. Doppa kulan i chokladen med hjälp av två skedar, placera den chokladrullade kulan i en bakform.
  6. Smält den vita chokladen över vattenbad eller i mikrovågsugn.
  7. Använd en spritspåse till att göra mönster på kulorna. 
Lakritstryffel med vit choklad och citron
                   Lakritstryffel med vit choklad och citron

Tryffelsmet

  • 2 dl  vispgrädde
  • 170 g  lakritskola (Kick eller Käck)
  • 100 g  mörk choklad
  • 150 g  mjölkchoklad
  •  smörpapper

Garnering

  • 200 g  vit choklad
  • 2  citroner, rivet skal
  •  flingsalt
  1. Koka försiktigt upp grädden i en kastrull.
  2. Bryt ner lakritsen i grädden och låt den smälta.
  3. Skär ner den ljusa och den mörka chokladen och smält ner den i lakritsgrädden. Fyll små bakformar med lakritschokladsmeten till hälften. Sätt på ett vattenbad och skär ner sedan den vita chokladen i mindre bitar, smält den i en kastrull i vattenbadet.
  4. Riv skalet på två citroner till zest med ett rivjärn.
  5. Toppa lakrits- och chokladtryffeln med vit choklad, och toppa med citronzest och flingsalt.      
              

Rocky road

Ca 30 bitar
200 g mörk eller ljus choklad
75 g mini marshmallows
100 g jordnötter eller cashewnötter
150 g chokladlinser eller Dumlekola
ev. 1–2 msk kokos (kan uteslutas)
GÖR SÅ HÄR
1. Smält chokladen i en glasskål över vattenbad.
2. Blanda ner alla ingredienserna i chokladen. Spara lite till av varje ingrediens till garnering.
3. Bred ut chokladblandningen på ett bakplåtspapper och platta till.
4. Strö över lite av ingredienserna på chokladen. Låt chokladen stelna i kylen. Bryt det i bitar vid servering.
Små söta pepparkakshus

Pepparkakshus i miniformat

Pepparkaksdeg
ca ½ dl vetemjöl
en liten vass kniv
strössel (att dekorera med)
ev rivjärn

Kristyr

1 äggvita
4 dl florsoker
ett par droppar ättikssprit eller pressad citron
Gör så här:
1. Skriv ut mallarna som du hittar här och klipp ut dem. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Arbeta degen lite om den kommer direkt från kylskåpet, strö lite mjöl på en arbetsbänk och kavla sedan ut den.
Små söta pepparkakshus
3. Lägg ut mallarna på degen och skär ut bitarna med kniv – tänk på att du behöver 2 delar av varje mall! Lägg över delarna på en bakpappersklädd plåt och grädda i mitten av ugnen i 6-8 min, 180 grader. Håll koll så att inte pepparkakorna blir brända. Ta ut och låt svalna.
4. Rör under tiden ihop glasyren: Blanda äggvita och florsocker. Rör tålmodigt tills allt sockret blandats in, blanda ner ättikssprit/citronsaft och rör vidare i 4-6 minuter, så får kristyren fin glans! Skeda sedan upp kristyren i en sprits gjord av smörpapper.
Små söta pepparkakshus
5. Fila ev till kanterna och dörröppningarna med en liten kniv eller rivjärn om de svällt mycket. Sätt samman delarna med kristyr och dekorera med kristyr och ev strössel.


Säger bara Ernst och Linda! Vilka inspirations källor. Titta in här
http://tidningenhembakat.se/bloggar/lindas-bakskola
http://www.recept.nu/recept-fran-tv/jul-med-ernst

Ta vara på livet och varandra. LEV NU. Kram Marie



1 kommentar: