Startsida

lördag 27 december 2014

Kalkon


God fortsättning på julen eller den har ju tagit slut för denna gång. Den har varit helt underbar. En lugn julafton med min mor och far. Juldagen kom hela ligan. Helt underbart! Vi åt då kalkon. Jag har bara gjort det en gång tidigare. Men det blev minst lika lyckat denna gång som förra gången. Så nu skulle jag sätta mig ner och skriva ner hur jag gjorde. Vad tror ni hände då? Jo Word på stationära datorn hade leasensen gått ut!!!! WHAT A FUCK!
Nej då får det vara med denna word. Går säkert att ladda ner en gratis version från nätet men det blev för mycket. Så här delar jag det i stället.
Detta recept gäller för en kalkon på ca 5 kilo.
Tina kalkonen på dag 1.
Dag 2 gnider du in denna ljuvliga kryddblandning och ställer kalkonen kallt.
2 msk honung, 1 msk brun farin, 2 msk flingsalt, 5 stora pressade vitlökar, 1½ tsk cayennepeppar, 1½ msk paprikapulver, 1 msk stött spiskummin samt saften av en pressad apelsin. Som sagt lägg den kallt med ett folie över - det kommer dofta en gudomlig kryddblandning i hela huset.
Dag 3 Sätt ugnen på 175 grader. Skiva en apelsin och en citron i skivor. Stoppa in en knippa persilja ( köper du en kruka så se till att ta bort den från själva jorden) och skivorna med apelsin och citron i kalkonen. OBS! Tänk på att ta ur innehållet som finns i en påse i kalkonen. Sätt in den i ugnen - kom ihåg att ta klockslag när du börjar eftersom det tar 1 timme per kilo kalkon. Sedan tar du en buljong tärning och löser upp en i en bunke eller kastrull som du kan hälla över kalkonen med jämna mellanrum så att den inte blir torr. Bra att även vända på den, se till att ha förkläde på utifall att det stänker på dig. När kalkonen har fått färg på sig sätter jag på folie så att den inte blir alldeles för stekt. Ös över med buljongen - glöm inte det. Jag tog även ett äpple och lade på plåten. När kalkonen är färdig så silar man av spadet som finns på plåten ( ja glömde säga att jag ställer den på en långpanna med höga kanter) till en kastrull - det är då grunden till den fantastiskt goda såsen.
Vi har bara julklappar till barnbarnen. Men vi vuxna brukar ha en paketlek. I år bestämde vi att paketen får kosta 150kr. Jag tror att alla blev väldigt nöjda med sina paket. Jag bara älskar mitt paket - selfie-stick. Här är resultatet av vad vi gjorde

Hela tjocka släkten!
Ta vara på livet och varandra. LEV NU. Kram Marie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar