Startsida

onsdag 10 juli 2013

Luktärt

 1. Som Ni kanske vet försöker jag att inte köpa böcker längre. Men bara för att jag inte köper böcker betyder det att jag inte läser böcker. Har lånat boken Vildvin & Honungsros av Sanna Töringe.
  Fastna för bokens fina omslag. Blåregn som hänger fint på första sidan. I boken kan man läsa om både perenner och ett åriga växter. Det här kunde jag läsa om favorit blomman luktärt.
  Luktärten är en sällsynt kräsen växt, men väl värd att lägga ner omsorg på. Odlingssängarna ska vara djupa och fulla med gödsel. Även om det går bra att direktså, kan det vara klokast att förgro inomhus. Lägg fröna i blöt i kallt vatten ett dygn, så gror de lättare. För att den ska förgrena sig och bli kraftig skall man när den har vuxit upp en decimeter klippa över ett bladpar. Var försiktig vid plantering så att inte plantan skadas. Luktärt kan sättas vid gunnebostaket eller uppspänt ärtnät. Om man inte vill ha dem växa där utan i en kruka går det att forma koner som ärterna kan klänga på, tex bambu, ris eller torra grenar. Viktigt är att plantan får fäste för sina små vindlande klängen.


  De får inte torka och man kan gärna gödsla den en eller ett
  par gånger. När sedan den lyckligt doftande tiden kommer
  så ska man plocka, plocka, plocka. För när blommorna på växten
  klipps av, fortsätter den att reproducera sig för att överleva.
  Ta vara på livet och varandra. LEV NU.
  Kram Marie

2 kommentarer:

 1. luktärtor är fina! visst hade du satt i din rabatt? :) PUSS

  SvaraRadera
 2. dem är såå fina =) luktar sååå gottttt

  SvaraRadera