Startsida

lördag 26 januari 2013

Tips från dagens UNT

26 januari 2013 dagens namndag är Bodil, Boel.
Denna vecka som har varit har ju varit extremt kallt och jag har varit tvungen att mata fåglarna ute 2 gånger om dagen. Jag gillar att se alla små fåglarna när de äter men jag gillar inte när skatorna och andra stora fåglar kommer. Fast de behöver ju också mat. I dagens Uppsala Nya Tidning fick man tips om att göra eget fågelmat - det välkomnas. Roligt med lite pyssel.
Löven har fallit för länge sedan, julgranen är utkastad och naturen i sin vintervila. Dekorera trädgården med hemmagjord fågelmat. Vackert och välsmakande för småfåglarna.

Överblivet kokosfett från julbaket är perfekt att tillverka sin egen fågelmat av. Och kanske har du annat gott hemma i skåpen så här efter helgerna, som även fåglarna kan gilla? Äpplen, bananer, hasselnötter eller osaltade jordnötter. För att inte tala om russin, som är rena godiset för många fåglar. Kanske frös du in rönnbär i höstas för att göra gelé, men men så blev det aldrig av. Rönnbären är perfekta för att locka trastar och sidensvans till trädgården.

Samtidigt kan fågelmaten du tillverkar tjäna som dekorationer i trädgården, när naturen bjuder på få andra krusiduller. Låt dig inspireras av bakningen och använd dina vanliga kakformar när du fixar fågelmaten. Fågelfröblandningar i fina muffinsformar, eller andra kakformar som kan hängas upp i träden, är roligare än en vanlig talgboll. Äpplen och bär uppträdda på ståltråd blir kransar för fåglarna att äta av.

Att tillverka egna fågelkakor av fröblandningar och kokosfett är mycket enkelt. Smält kokosfett i en kastrull, ta den av plattan och låt svalna en aning. Häll i fågelfröblandningen i fettet, så att det bildas en trögflytande gröt. Häll blandningen i kakformar av olika slag. Vill du kunna hänga upp kakorna bör du lägga i ett snöre för upphängning innan fettet stelnat. Tänk på att sticka ned snöret djupt in i mitten av kakan, så att den hänger kvar så länge som möjligt när fåglarna börjat äta.

Man bör också ha i åtanke att en vacker fågelbuffé som står öppet kan locka till sig fler djur än bara småfåglar. Har man redan ovälkomna besök av råttor och skator, rådjur, älg eller vildsvin bör man tänka på hur och var man placerar fågelmaten.

Fåglarnas favoriter

Hampfrö - gillas av bofink, bergfink, blåmes, domherre, entita, gråsparv, pilfink och talltita.

Solrosfrö - gillas av domherre, grönfink, nötväcka och talgoxe.

Havre - gillas av gulsparv, gråsparv, turkduva och ringduva.

Hasselnötter - gillas av nötskrika, nötväcka, nötkråka och större hackspett.

Jordnötter - gillas av de flesta mesar, siskor och nötväcka.

Kokosfett - gillas av blåmes, talgoxe, nötskrika, större hackspett, kungsfågel, skata och trädkrypare.

Äpplen, päron, banan, rönnbär, oxelbär - gillas av trastar, sidensvans och stare.

Källa: Skansen
Ta vara på livet och varandra. LEV NU. Kram Mariebild

2 kommentarer:

  1. vilket bra tips å göra eget!=) riktigt bra tips UNT kom med. puss

    SvaraRadera
  2. ja,vi skulle kunna testa å göra fågelbad!=) De är fin. annars finns dom på trend4you.se :) massor av fint där

    SvaraRadera