Startsida

söndag 15 januari 2012

Har någon odlat chili?

15 januari 2012 dagens namnsdag är Laura, Loentz.
Jag läser, läser, läser olika bloggar. Det är så himla roligt.
Jag har hittat en kvinna som bor i Örebro som heter Eva-Mari som har ett så gudomligt fint hus och otroligt fina bilder innefrån. Jag blir alldeles till mig och se allt fint hon har samt allt som hon gör. Hennes senaste inlägg visade hon hur hon hade torkat chilifruker på ett snöre. Tänk att kunna använda egen odlad chili i sin mat. Jag måste bli bättre på att göra det jag vill. Ska nog införskaffa några fröpåsar. Läsa nedan om odling av just chili som jag har hittat på www.chiliguiden.se


Odla chili
De olika chilisorterna ser olika ut. Storleken på en planta kan variera från några decimeter till över en meter både i höjd och i bredd. Bladen är oftast avlåhnga och släta med slät kant. Blommorna är stjärnformade med 5-9 kronblad. Blommornas färg varierar mellan arterna och är oftast vit eller blålila. Frukterna varierar till färg, form och storlek. Vanligast är att frukterna blir gula eller röda när de mognar, men även bruna och lila frukter förekommer.
Fröer till chili finns nuförtiden att köpa hos flera välsorterade fröhandlare. Det går även att ta tillvara fröer från torkade eller färska chilifrukter. Sådd och förkultivering
De flesta chilisorter har en lång utvecklingstid och därför ska fröna sås så tidigt som möjligt. I slutet av januari eller i början av februari är det lämpligt att så sina frön. Om du har tillgång till en lämplig odlingslokal och extra växtbelysning så är det verligen en god idé att så tidigt. Överblivna frön kan sparas i flera år, helst i en tät burk och i kylskåpet. Du kan så i krukor eller så kallade "miniväxthus", det vilktiga är att dom är grunda och har dräneringshål i botten. Använd vanlig såjord och vattna ordentligt innan sådden. Tryck ner fröet ca en halv centimeter i jorden. Har du gått om frön kan du variera sådjupet en aning för att nå bästa resultat. Så med minsta två centimeters mellanrum för att underlätta den senare omplanteringen.
Efter ca två till tre veckor brukar hjärtbladen visa sig, under tiden ska jorden hållas fuktig. Temperaturen bör ligga mellan 20-25 grader. Plantorna vill ha gott om ljus helst uppåt 14 timmar om dygnet.

När såjorden är ordentligt genomrotad så är det dags för den första omplanteringen. Flytta då försiktigt plantorna till större krukor. Plantera dom så att jorden når upp till hjärtbladen. Temperaturen bör sänkas till mellan 16 och 20 grader. Belysningen bör förbli densamma.Gödselvattna regelbundet från och med tredje veckan efter omplanteringen.

Odling på frilandNär sommarvärmen kommit kan du börja plantera chilin i trädgården. Plantera på en varm och skyddad plats, gärna med kvällssol. Glöm inte att först vänja plantorna vid uteklimatet under en tid innan du sätter ut dom på heltid.Chili trivs bäst i mullrik jord med ett PH-värde på mellan 5,5 och 6,5. Ge plantan stöd med en bambupinne eller liknande och skydda plantorna med odlingsväv under de första veckorna. Odling i krukaMan kan tro att det är bra och praktiskt att ge plantan en riktigt stor kruka, men det är felaktigt. En för stor kruka gör att plantan skickar ut smala rottrådar genom jorden och dessa trådar förgrenar sig inte förrän de når krukkanten. Detta resulterar i att förankringen i krukan blir mycket dålig. Därför ska men efter den första omplanteringen plantera om minst två gånger till. Vid varje omplantering flyttar men plantan till en lite större kruka. Den slutliga krukan bör vara på runt tio liter.Omplantering sker när krukan är ordentligt genomrotad och vattning krävs varje dag.
Ta vara på livet och varandra
Kram Marie

3 kommentarer:

 1. oj va spännande :) de tycker jag du ska göra =)

  jo jag kan läsa dina kommentarer, undra vad som är felet för dig. puss

  SvaraRadera
 2. Kommit på felet på varför du Inge kan kommentera el läsa kommentarer? Laddat ner någon ny web läsare? Går ju ha kvar internet Explorer med. Jag har båda nämligen på datorn..

  Wille vann,fast han fuskade en gång :)

  SvaraRadera
 3. Tack min vän för dina gulliga ord om min blogg! Jag blir så glad!

  Lycka till med chiliodlingen!
  Kram Eva-Mari

  SvaraRadera