Startsida

tisdag 28 december 2010

Tänkvärda ord inför år 2011

Majonäsburken och två koppar kaffe.
När saker och ting i ditt liv nästan har blivit för mycket för dig att hantera, när dygnets 24 timmar inte känns nog, kom ihåg majonäsburken och två koppar kaffe.
En proffesor stod inför sina filosofistudenter med några föremål på bordet framför sig. När lektionen började lyfte han under tystnad upp en mycket stor och tom majonäsburk av glas och fyllde den upp till kanten med golfbollar.
Han frågade sedan sina studenter om burken var full. Studenterna samtyckte till att den var det.
Då lyfte professorn upp en ask med småsten och hällde dem i burken. Han skakade den lätt och småstenarna rullade ner i tomrummen mellan golfbollarna.
Återigen frågade han studenterna om burken var full. De höll med om att den var det, varvid professorn tog upp en ask med sand och hällde sanden i burken. Naturligtvis fyllde sanden upp resten av tomrummen.
Han frågade ännu en gång om burken var full. Studenterna svarade med ett enhälldigt " ja".
Då lyfte professorn fram två koppar kaffe som stått under bordet och hällde hela deras innehåll i burken, vilket effektivt fyllde upp det återstående tomrum som kunde finnas kvar mellan sandkornen. Studenterna skrattade.
" Nu" sa professorn medan skratten klingade ut, " vill jag att ni tänker att den här majonäsburken representerar ert liv".
Golfbollarna representerar de viktiga sakerna. Familj, barn, hälsa och annat som ligger passionerat i ert hjärta. Sådant som - om allt annat gick förlorat och bara dessa återstod - ändå skulle uppfylla och berika ert liv.
Småstenarna representerar de andra sakerna som betyder något, som ett hem, jobb och bil. Sanden representerar allt annat - småsakerna.
"Om ni lägger sanden i burken först" sa proffessorn, "går det inte att få plats med golfbollarna och småsten. Samma sak är det med livet. Om du lägger all tid och energi på småsaker finns det inte plats för det som är viktigt för dig".
" Så....var uppmärksam på det som är oumbärligt för din lycka och förnöjsamhet. Umgås med dina barn. Ta med din partner ut på middag. Ägna en omgång till åt det som gör dig passionerad. Tids nog kan du städa huset och annat mindre viktigt. Ta hand om "golfbollarna" först - sakerna som verkligen betyder något. Återställ det som är viktigast i ditt liv Resten är bara sand.
En av studenterna räcker upp sin hand och frågade vad kaffet representerade.
Professorn log. " Jag är glad att du frågar. Kaffet finns med för att visa er, att hur fullt och pressat ert liv än känns, så finns det alltid plats för en fika med en vän".
Tänk värt detta tycker jag.
Ta vara på livet och varnadra.
Kram Marie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar