Startsida

söndag 25 juli 2010

Grå dag

25 juli 2010 dagens namnsdag är Jakob.
Vädret idag har varit grått och trist. Men jag tycker ändå att vi har gjort någon nytta. Ska jag vara riktigt ärlig så har jag nog gjort minst nytta. Gubben var i alla fall nere i vedboden och sågade i två timmar. Jag får nog ta mig i kragen i morgon. Jag har kollat lite i papper som jag sparat och hittade ett utdraget mail med rubriken " Folk äldre än 40 år borde vara döda" och orkar du läsa detta så förstår du nog rubrikens innehåll.
Enligt dagens lagstiftare och byråkrater borde de av oss, som var barn på 40-talet, 50-talet, 60-talet och 70-talet inte ha överlevt. Våra sängar var målade med blybasserade färger. Vi hade inga barnsäkra medicinflaskor, dörrar eller skåp. Samt när vi cyklade bar ingen av oss hjälm. Vi drack vatten ur trädgårdsslangen. Vi åt bröd med smör, drack dricka med socker i MEN blev aldrig överviktiga, därför att vi alltid var ute och lekte. Vi delade gärna en läsk med andra och drack ur samma flaska, utan att någon dog av det.
Vi använde timmar på att bygga lådbilar av gamla skrotade saker och körde i full fart ned för backen, bara för att lite senare komma på att vi hade glömt att sätta på bromsen. Efter några turer i diket lärde vi oss att lösa problemet. Vi gick ut tidigt om morgonen för att leka ute hela dagen och kom hem föst när gatubelysningen blev tänd. Ingen kunde få fatt i oss på hela dagen - ingen hade mobiltelefon. Vi hade inte heller Playstation, Nitendo eller x-boxar - i det hela taget inget TV-spel, inte 99 TV kanaler, inget surround-sound, hemdatorer eller chatrooms på Internet.
Vi hade vänner! Vi gick ut och fann dem! Vi ramlade ner från träd, skar oss, bröt armar och ben, slog ut tänder, MEN ingen blev stämd efter dessa olyckor. Det var olyckor. Inga andra fick skulden - bara vi själva. Vi slogs, blå och gul och lärde oss att komma över det. Vi hittade på lekar med pinnar och tennisbollar. Vi åt jord och gräs. Till trots för alla varningar, så var det inte många ögon som blev utstuckna. Vi cyklade och gick hem till varandra, bankade på dörren, gick rakt in och blandade oss i samtalet.
Vissa elever var inte så kvicka som andra i skolan, de fick helt enkelt gå om ett år. Vi fick äta jordnötter. Åka bil utan bälte med föräldar som rökte i bilen. Fick aldrig skjuts utan fick ta oss själva gående eller per cykel. Ritade med tuschpennor med ämnen som är förbjudna idag.
Denna generation har fostrat några av de mest riskvilliga, de bästa problemlösare och investerare någonsin. De sista 70 åren har varit en explosion av nya idéer. Vi hade frihet, fiasko,succéer, förälskelser och ansvar samt vi lärde oss att förhålla oss till alltihop.
Eftersom jag är en utav dessa som är född då är det bara att säga "Grattis".
Det goda livet är vårt.
Ta vara på livet och varandra.
Kram Marie

1 kommentar:

  1. Det där stämmer ju verkligen!!!
    Och tänk att vi lever fortfarande ;)

    Det är klart att du får läsa min blogg. Det är bara kul att fler hittar till den och vill läsa den. Har varit väldigt dålig på att uppdatera den men snart så ska jag nog vara tillbaka igen =)
    Kram Sussie

    SvaraRadera